ET TÜKETiRKEN "CAN" TÜKETMEYiN !


ET TÜKETiRKEN "CAN" TÜKETMEYiN !

Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt etlerde kanserojen maddelerin oluşmaması için, kararmış veya çok pişmiş etleri yememek olduğunu söyledi.

Kurban Bayramı’nda yapılan en büyük yanlışlardan biri kesilen hayvanın etinin hemen pişirilerek yenmesi olduğunu söyleyen BSK Konya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt, "Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlikten dolayı hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yarattır bu etleri mutlaka buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmek gerekir.
💓
Bu bayramda tatlı ve şekerin yanı sıra kurban eti de yenecek. Ancak kurban eti tüketirken dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Birçok kişi kurban kesilir kesilmez hemen et tüketiyor. Bu durum midede hazımsızlık, şişkinlik gibi istenmeyen sonuçlara neden oluyor. Özellikle dikkatsiz ve aşırı beslenme gaz, mide bulantısı, tansiyon yükselmeleri ve baş ağrısı gibi sağlık problemlerine yol açıyor. Tüm bu yanlışları ortadan kaldırmak ve bayramın zehir olmaması için yediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Et Pişerken Oluşan Su Ve Yağı Yemeyi Aklınızdan Geçirmeyin
Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt bayramda sağlıklı beslenme için önerilerde de bulundu. Kunt, "Tükettiğiniz etlerde kanserojen maddelerin oluşmaması için en kesin çözümlerden birinin yanmış, kararmış veya çok pişmiş etleri yememek gerekiyor. Eti önce mikrodalga fırında bir, iki dakika pişirip tabağa akan suyunu boşaltırsanız kimyasal değişimin yüzde 90’ını engelleyebilirsiniz. Sıvı içerisinde pişirilen (kaynatmak, buharda pişirmek gibi) etlerin kanserojen etkileri ortadan kalkar. Eti pişirirken düzenli olarak çevirin. Böylece bir yüzeyde sıcaklık çok yükselmeden diğer yüzeye geçebilirsiniz. Izgara ya da mangal yerine fırında pişirirseniz kanserojen oranını büyük oranda düşürürsünüz. Eti pişirdikten sonra oluşan su ve yağ karışımına yemeyi aklınızdan bile geçirmeyin. En çok kanserojen madde birikimi olan bu kısmı direkt çöpe atın’’ diye belirtti.

Bayram Zehir Olmasın

Ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riskinin artacağını ve bu nedenle sağlıklı beslenmek gerektiğini vurgulayan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Kunt ‘‘Bazı kurallara uyulursa bayram sevinci zehir olmaz. En sağlıklısının kırmızı eti en fazla haftada iki kez tüketmek hatırlatan Kunt ‘Sağlıksız pişirme tekniğiyle pişirilen kırmızı et tüketen bireylerde kolon ve mide kanseri görülmüştür. Buna ek olarak yağlı et tüketimiyle birlikte kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğu bilinmekte. Bu nedenle kırmızı et tüketiminde sıklık azaltılıp haşlama öncelikli olmak kaydıyla, fırınlama ve ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmesi daha güvenlidir’’ diye konuştu.

Etle Birlikte Sebze Ve Meyve

Kunt bayram süresince dikkat edilmesi gereken noktaları da şöyle sıraladı; "Mutlaka üç öğün yemek yiyin. Size verilen ikramlardan küçük miktarlarda tüketin. Ziyaretlerde açık çay tercih edin ve günde bir fincan kahveyi geçmeyin. Şekerlemeler ve tatlılardan mümkün olduğunca uzak durun. Kebap, kuzu şiş, pirzola gibi etleri yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane, maydanoz tüketin. Kavurma, kızartma gibi yağlı etlerden uzak durun. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin. Günde altı, yedi su bardağı ılık su tüketin. Tatili değerlendirerek bol fiziksel aktivite yapın. Etlerin yanına ayran, yoğurt, cacık tercih edin. Etleri bol taze sebzeyle yemeğe özen gösterin.’’
To Top